Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, Türk TV kanallarında yayımlanan "Eylem Tok ve oğlunu, Türk kurye yakalattı" şeklindeki haberlerin tamamen asılsız olduğunu belirtti. Haskoloğlu, yakalayan polis departmanıyla görüştüğünü ve bu bilgiyi doğrulattığını açıkladı.

İbrahim Haskoloğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Türk TV kanallarının 'Eylem Tok ve oğlunu, Türk kurye yakalattı' şeklinde haberleri tamamen asılsız. Yakalayan polis departmanıyla görüştüm" dedi. Haskoloğlu, bugün yapılacak duruşmanın da bu yanlış bilgiler üzerinden değil, gerçek verilere dayanarak görüleceğini vurguladı.

Haskoloğlu, medya kuruluşlarının doğru olmayan bilgilerle kamuoyunu yanıltma girişimlerini sert bir dille eleştirerek, "Şu olayda bile uyduruk haberlerle ilgi çekmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Gazeteci, medyanın sorumluluğuna dikkat çekerek, güvenilir ve doğru haber yapmanın önemine değindi.

HASKOLOĞLU DETAYLARI PAYLAŞTI

Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un ABD'deki davasıyla ilgili tüm bilgileri sizlere en basit ve özet halinde sizlerle paylaşıyorum:

Öncelikle güzel haberle başlayalım, ABD Savcısı Levy, mahkemenin T. Cihantimur'un ve Eylem Tok'un bu iade davası sonuçlanıncaya kadar tutuklu kalmasını talep etti.

Buna gerekçe olarak T. Cihantimur ve E. Tok'un Türkiye'deki mahkemelerden kaçmak için Mısır'a ordan da ABD'ye kaçmasına dayandırdı.

Savcı, dosyasında iki isime 'Kaçak' şeklinde atıfta bulunuyor. 

T.C. ve E.T'nin ciddi suçlamalarla karşı karşıya olması ve Türkiye'de uzun bir hapis cezası alma olasılığı kaçma riskini arttırdığı endişesini de dosyaya eklemişler.

Ancak bunlara karar verecek kişi duruşmayı yönetecek hakim. Serbest bırakması durumunda dahil taraf ülkelere bilgi verilecekk. Bu kısma tekrar değineceğim.

ABD'de açılan davanın tanımı şu şekilde (ÖZET):

• Zanlı T.C., Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 ve 31/3 maddelerini ihlal ederek taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten yargılanmak üzere Türkiye'ye iade edilmek istenmekte.

• T.C., 1 Mart 2024 tarihinde aşırı hızla araç kullanırken k aza yapmış ve bir kişinin ölümüne, birkaç kişinin ise yaralanmasına sebep olmuştur.

• Kazadan birkaç saat sonra T.C. ve annesi Türkiye'den kaçmış, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir.

Deliller:

• Türk makamları, T.C.'nin kazada aşırı hız yaptığını ve kazanın ardından olay yerinden kaçtığını belirlemiştir.

• Adli tıp raporu, T.C.'nin aracının kaza sırasında saatte yaklaşık 170-180 km hızla seyrettiğini göstermektedir.

• T.C.'nin ehliyetinin olmadığı ve kaza sonrası Türkiye'den kaçtığı belgelenmiştir.

Kaçma Şüphesi:

• T.C. ve annesi, sahte pasaportlarla başka ülkelere kaçmayı planlamış olabilirler.

Savcının Talepleri (Tutuklama):

Savcı, T.C.'nin uluslararası iade davalarında kefalete karşı güçlü bir karinenin mevcut olduğunu ve kaçma riski taşıdığını belirterek, T.C.'nin kefaletsiz olarak tutuklanmasını talep etmekte.

(T.C.'nin yaşı, karakteri, toplumla olan bağları gibi faktörler özel durum teşkil etmemektedir.)

Oylama yapıldı; Yaşayan en güzel kadın ve erkek seçildi Oylama yapıldı; Yaşayan en güzel kadın ve erkek seçildi

Savcı, T.C.'nin serbest bırakılmasını gerektirecek özel koşulların mevcut olmadığını belirtiyor.

Mahkeme Kararının İptali:

Savcı, mahkemenin T.C.'nin serbest bırakılması konusunda herhangi bir karar alması durumunda, tarafları makul bir süre içinde bilgilendirmesini ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye karşı antlaşma yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini korumasını talep etmekte.

Bu dava Suçlunun iadesi kapsamında ilerlediği için burada ABD - Türkiye ilişkilerinin son durumu da etki edecektir. ABD yasalarına göre ABD Dışişleri Bakanlığı konudan haberdar ediliyor.

Bu olay ilk ortaya çıktığında ben ABD Dışişlerine iletmiştim ve takipçisi olduklarını söylemişlerdi sizlere de aktarmıştım.

ABD suçluların iadesi prosedürü ise şu şekilde:

Yetki: Mahkemenin iade işlemini yürütme yetkisi.

Yargı Yetkisi: Mahkemenin kaçak üzerinde yargı yetkisine sahip olup olmadığı.

Anlaşmanın Geçerliliği: Yürürlükte olan iade anlaşmasının geçerli olup olmadığı.

Suçların Kapsamı: Anlaşmanın, iadesi istenen suçları kapsayıp kapsamadığı.

Olası Neden: İadesi istenen her bir suçla ilgili olarak muhtemel sebep bulgusunu destekleyecek yeterli delilin mevcut olup olmadığı.

Mahkemeden çıkacak son bilgileri de sizlere aktaracağım şu ana kadar bütün dosyanın en yalın özetini sizlere aktarmaya çalıştım.

Bu arada Türk TV kanallarının 'Eylem Tok ve oğlunu Türk kurye yakalattı' haberi baştan sona yalan. Polis iki şahsa okulda operasyon yaptı. Ben operasyon yapan polis birimiyle de görüştüm. Kurye ile ilgili bir bilgi yok.

Üstlerinde 4 farklı ülkenin pasaportu çıktı haberi de kaynaksız. Yıllık 45 Bin dolarlık bir okulu gezmeye gitmişler.

Benim beklentim tutuklu yargılanmaları veya sadece Eylem Tok'un tutuklu yargılanması ve iade sürecinin devam ettirilmesi.

Oğlunun yaşı 18 yaşından küçük olması nedeniyle onu belki 18 yaş altı insanlara uygulanan prosedürlü kısıtlı bir şekilde serbest bırakabilirler ama bunlar savcı dosyasından okuyup tahminde bulunduğum noktalar.

Son olarak E.T avukatları dosyaya gizlilik kararı talebinde bulundu. 

Editör: Editör Yazar