Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından özellikle İstanbul'da diken üstünde hisseden vatandaşların beklediği toplantı yapıldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklandı.
İMAMOĞLU: UZUN BİR ZİNCİRİN KIRILMADAN ÇALIŞMASI GEREKİYOR
Bu ulusal seferberlikte, devletimizle, hükümetimizle, bilim insanlarımızla, sivil toplumumuzla ve milletimizle birlikte çalışmak ve birlikte başarmak istiyoruz. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekiyor; çünkü devlet görevlisinden teknik personele, sağlık görevlisinden vatandaşa uzun bir zincirin kırılmadan çalışması gerekiyor. Bilim yegane ışığımız. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi sıfırdan başlatıyoruz"
BİNASI RİSKLİ OLANLAR NE YAPMALI?
Binası riskli olan vatandaşların KİPTAŞ'a gelerek "İstanbul Yenileniyor" projesine başvuru yapmaları gerekiyor. Öte yandan İstanbul'da karbon elyaf malzemesi kullanılarak binaların depreme dayanıklı hale getirilme uygulamasına da imza atılacak.
"İNİSİYATİF ALIYORUZ"
İmamoğlu, "Depremde yıkılmaması için, depreme dirençli yerleşim alanları ve deprem dirençli kentler yaratmak zorundayız. Biz bugün itibariyle İBB olarak inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. Düzen değiştirmek cesaret ister. Cesur olabilmek için, önce yanlış giden düzenin bir parçası olmaktan kurtulmak gerekir." dedi.
-Planlamaya ilişkin konularda yapılması öngörülen revizyonlar
-İmar planlarının yapım ve özellikle değiştirilmesine ilişkin esaslar, kamu yararı ilkesi çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır.
-1999 yılından önce yapılan ve hala yürürlükte olan imar planları, güncel jeolojik - jeoteknik etütlere göre revize edilmelidir.
-6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa'da Bakanlığa verilen yetkiler büyükşehir belediyelerine de tanınmalıdır.
-İstanbul başta olmak üzere afet riski olan tüm kentlerde orta ve büyük ölçekli yatırım ve yapılaşmalar için 'Kentsel Afet ve Risk Etki Değerlendirmesi' yapılarak buna -ilişkin bir yönetmelik düzenlenmelidir.
-Toplanma Alanları, Geçici Barınma Alanları ve 1. Derece Tahliye Koridorları imar planlarına işlenmelidir. Bunlarla ilgili plan değişikliği yapılması yasaklanmalıdır.
-Sayıştay'ın periyodik denetimlerinde kentsel imar rantlarına ilişkin özel ihtisas denetimi uygulaması başlatması sağlanmalıdır.
-İstanbul'un depreme hazırlanmasını odağına alan İstanbul Yasası çıkarılmalıdır. Afet öncesi planlama ve yer seçim aşamaları, yapıların güçlendirilmesi ve yenilenmesi, afete müdahale ve afet yönetimi süreçleri bu yasanın sağladığı özel yetkilerle yönetilmelidir.
Riskli yapı denetimine ilişkin konularda yapılması öngörülen revizyonlar şöyle:
Mevzuatımızda riskli yapı analizleri, yıkım, güçlendirme veya yeniden yapım süreçleri belediyelerce can ve mal güvenliğinin odağa alındığı bir şekilde re'sen yapılabilmelidir. Bu tür uygulamalarda temel ilke kamu ve komşuluk hukuku çerçevesinde vatandaşların da mağdur edilmediği bir biçimde kurgulanmalıdır.
Yapının proje tadilat ve her türlü inşai fiziki müdahaleyi de gösteren bina kimlik kartları çıkarılacak yönetmelikte belirlenen süreler içinde tespit edilmeli, dijital ortamda ve bina girişlerinde kare kod uygulaması ile duyurulmalıdır.
Hızlı bina taraması, riskli yapı analizinden önceki aşama olarak yönetmeliğe girmeli, tüm yapı stoğunun depreme karşı kırılganlığı bu yöntemle tespit edilerek riskli yapı analizine sevki uygun görülenler için 6306 sayılı Kanunun hükümleri uygulanması esas olmalıdır.
Endüstriyel yapı ve tesisler ile ikincil afete yol açabilecek tüm işletmeler için risk taramasının maliklerince yaptırılarak belediyelere sunması ve tespit edilen risklere ilişkin risk azaltım eylem planlarını ivedilikle hayata geçmesi için ilave hükümler mevzuata taşınmalıdır.
-Erken Uyarı Sistemi ve Erken Müdahale
-Acil müdahale gerektiren durumlarda doğalgaz akışı
-Deprem Erken Uyarı sistemi
-832 adet İGDAŞ ivme ölçleri
-İkincil felaketlerin önüne geçilmesi
-Fiber Optik Tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi Projesi
-3 saniye (Adalar) ile 30 saniye (Bayramiç, Burhaniye, Eskişehir…) arasında erken ir uyarı süresi elde edilmesi hedeflenmektedir.
-Fiber optik kabloların da sisteme dahil edilmesi
-Yüksek mukavemetli çelik borular ile hafif, bükülebilir, yer hareketlerine karşı esnek, 6 kat uzama kabiliyetine sahip polietilen borular