Enflasyon ve kur artışı ile beraber artan kira fiyatları için geçtiğimiz yıl değişikliğe gidilmişti. Hükümet tarafından kira fiyatlarına yüzde 25 sınır belirlenmişti. İstanbul’da kira fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Nisan 2019'dan bu yana kira artış oranının Türkiye genelinde yüzde 583, İstanbul'da yüzde 713 olduğunu açıklamıştı. Bu fiyat artışları akıllara ‘yüzde 25 sınır uygulanmıyor mu?’ sorusunu getirdi.

YÜZDE 25 SINIR DEVAM EDİYOR

TÜFE'nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı düzenlenmesinde geçtiğimiz yıl değişikliğe gidilmişti. Kira artış oranı kiranın yüzde 25'ini geçmeyecekti. Uygulamanın bu yılda devam edeceğini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamıştı.

1760742

EV KİRALARI UÇUYOR

‘Peki yüzde 25 sınır uygulanıyor mu?’ İstanbul’da kira fiyatları rekor yolculuğuna devam ediyor. Beşiktaş ve Kadıköy’de 45 bin ila 50 bin arasına kiralar dayandı. İstanbul’da ortalama kira fiyatları 15 bin seviyesine kadar yükseldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Nisan 2019'dan bu yana kira artış oranının Türkiye genelinde yüzde 583, İstanbul'da yüzde 713 olduğunu açıklamıştı. Birçok vatandaşlar yüzde 25 sınır üzerindeki artışların uygulanmamasına isyan ediyor.

KİRA İKİLEMİ

Halisçelik: Avcılar için çalışacağız Halisçelik: Avcılar için çalışacağız

Pek çok ev sahipleri enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle yüzde 25 şartının uygulamak istemiyor. Bu durumda kiracılar; ya yüzde yüz zammı kabul ediyor, ya da evsiz kalıyor.

sinan bayat

BAYAT EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR ARASINDAKİ HUKUKİ SÜRECİ ANLATTI

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kira problemi hakkındaki hukuki süreci Avukat Sinan Bayat anlattı. Bayat, “Bazı kiracılar ev sahipleri ile yüzde 40 veya belli bir oranda anlaşabiliyor. Ama anlaşmadığı durumlarda kiracıdan fazla zam alamaz. Eğer kiracı 5 yılı doldurmuşsa mal sahibi kira uyarlama davası açarak o sınırı aşabilir.” dedi.

BAYAT: “ÇÖZÜM ERTELENİYOR”

Ayrıca hükümetin yüzde 25’lik önlemi dışında fazla artışlar için açıklama yapan Bayat, “ Yüksek kira veren varsa ‘ona hapis cezası getirelim’ diye bir karar vardı ama onunla ilgili herhangi bir kanun çıkmadı.” İfadelerini kullandı. Bayat son olarak fahiş kira zamlarına alınacak önlemleri sıraladı. Bayat, “Bir bölge için emsal kiralayacı belirlenecek. Yüzde 25 sınırını aşanlar için yeni kanunla birlikte ya hapis ya da para cezası uygulanması gerekiyor. Şu anda çözüm yok. Çözümü erteliyorlar.” diye konuştu. SÜLEYMAN ÇAY