Enflasyon artışıyla beraber özel okul ücretlerine yapılan yüzde 65'lik zam vatandaşları zor duruma düşürüyor. Aynı şekilde kamuya ait bazı okullarda illegal yolla alınan yüksek ücretler ise velileri maddi anlamda zorluyor. Eğitim, paraya mı dönüşüyor? Bu eğitimi köleleştirme değil mi? Parayı vererek kölesi, olmuyor muyuz? Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder, sorularımıza açıklık getirerek gerçekleri gün yüzüne çıkardı.
Türkiye'de özel okullardaki fahiş ücretler vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. En düşük özel okul ücreti yaklaşık 60 bin lira iken en yükseği ise 140 bin liralara ulaşıyor. Bu yüksek rakamlardan sonra veliler, devlet kurumlarına akın ediyor. Ancak bazı devlet okulları da bunu fırsata çeviriyor.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, devlet okullarında ücretlerin isteğe bağlı olduğunu söylemişti. Bazı kurumlara 5 bin liraya kadar ödeme yapmış vatandaşlar bulunuyor. Bu durum okul saylılarındaki artışı da etkileyerek artık eğitimi ticaretleştirip sermayeye dönüştürmedi mi? Eğitimin kalitesini bitirerek eğitimi köleleştirmedi mi? Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder, sorularımıza açıklık getirdi.
ÖNDER: ADETA ÇOCUKLARA İPOTEK KOYUYORLAR
Enver Önder, serbest piyasa ekonomisi ve tırmanan enflasyon yaşam koşullarını daha da çekilmez duruma getirdiğini söyledi. Önder, "Bu gün enflasyon piyasayı başıboş bırakmış durumda. İsteyen aklına esen fiyatı koyabiliyor. Halkın alım gücü, yarına güveni her geçen gün biraz daha düşüyor. Vatandaşlar ücret ödeyemedikleri için çocuklarını özel okuldan alma özgürlüğüne bile sahip değiller. Öğretim yılı başında yapılan sözleşmelere yeni zamlar ekleyip onları da ödedikten sonra çocuklarını alabilecekleri söylenerek, adeta çocuklara ipotek koyuyorlar. Özel okullar tam bir yaşam yüküne dönüşüp, sanki eğitimsizlik için bunca zam yapıyorlar. Üstelik bu zamların tutarı da hiçbir ölçüye uymuyor. Herkes aklına esen fiyatı uyguluyor." dedi.
"ALINAN ÜCRETLER ALENİLEŞTİ"
Eğitim siteminin özelleştirilmesi kaliteyi düşürse kalanına razı olacaklarını belirten Önder, "Sistemin özelleştirilmesi ve bugünkü uygulama biçimi eğitimi bitiriyor" ifadelerini kullandı. Devlet okullarında illegal yollardan ücret alındığını vurgulayan Önder, "Şimdi ise alınan ücretler alenileşti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “İsteğe bağlı ödemeler yapılıyor” demesi; aslında ücret ödemenin zorunlu olduğu biçiminde okunuyor. Bu sorundan kurtulmanın yolu; demokrasinin gelmesi için herkesin yurttaşlık görevlerini yerine getirmek için üstüne düşen çabayı göstermesinden geçer. Çocuklarımız için de örgütlenmek, bizim olan okulların çocuklarımız için ikinci sıcak yuvaları olmasını sağlamak gerek.” dedi. SÜLEYMAN ÇAY-KENT YAŞAM