Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda "bir öğün ücretsiz yemek" talebini “kaynak yok” gerekçesiyle reddetmeye devam ederken, eğitimciler, sendikalar ve veliler bu karara karşı mücadelesini sürdürüyor. Eğitim Sen’den Hasan Uluocak, açlıkla okula giden çocukların derslere odaklanmakta zorlandığını belirtti.

Yüksek enflasyon eğitimi de vurdu Yüksek enflasyon eğitimi de vurdu

EKONOMİK KRİZİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DERİNLEŞİYOR

AKP’nin politikalarıyla büyüyen ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik ve gıda enflasyonu, çocukların sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştırıyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken, birçok çocuk aç olarak okula gidiyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre, Ekim 2023’ten bu yana okul çağındaki çocukların en az dörtte biri okula aç gidiyor. Bu durum, çocukların okul başarısını ve genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor.

VELİLER VE EĞİTİMCİLERDEN ORTAK TEPKİ

Eğitim-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütleri, çocukların beslenme sorunlarına dikkat çekerek, okul yemeği programlarının acilen hayata geçirilmesini talep ediyor. Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Eren, yapılan araştırmaların, yetersiz beslenen öğrencilerin okulda başarılı olma şanslarının düştüğünü ve bu durumun uzun vadede eğitim sistemine zarar vereceğini gösterdiğini ifade etti.

OKUL YEMEĞİ PROGRAMLARI ACİL İHTİYAÇ

Yoksul ailelerin çocukları haftada sadece birkaç kez et veya balık yiyebiliyor. Eğitim İzleme Raporu 2023, en az 20 bin öğrencinin eğitimi terk ettiğini ortaya koyarken, gıda krizinin en çok çocukları etkilediği vurgulandı. Okul yemeği programlarının, öğrencilerin okula devamını teşvik ettiği, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde önemli bir sosyal destek işlevi gördüğü belirtiliyor. Eğitimciler ve veliler, MEB’in bu talebi göz ardı etmemesi gerektiğini savunuyor. (kaynak-Birgün- Ada Sude ATAK)