Eyüsultan Belediyesi’nin ilçenin en önemli kültürel mirası olan 89.192.97 m2’lik tarihi Rami Kışlası’nın arazisini trampa yoluyla Kültür Bakanlığa satışına Cumhuriyet Halk Partisi tepki gösterdi. Tarihi koruma alanı sayılan arazinin değerinin çok altında bir fiyatla hazineye ait 16 farklı arazi karşılığında trampa yöntemiyle Kültür Bakanlığı’na satılması için meclisi toplayarak yetki isteyen Belediye Başkanı Deniz Köken’e de tepki gösteren CHP Meclis üyeleri ‘Bu kadar acele etmenizin nedeni nedir?’ diye sorarak teklifi ret edeceklerini açıkladılar. Tarihi Rami Kışlası’sının satışına tepki gösteren CHP Eyüpsultan İlçe Başkanlığı kışlanın A Kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP İstnabul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir, CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş, Eyüpsultan Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Zülfü Çakar, meclis üyeleri Ali Haydar İşkar, Mustafa Tüysüz, Sema Balcı, Binali Özgül, önceki dönem PM üyesi Dursun Bulut ve çok sayıda partili katıldı.
‘RAMİ KIŞLASI TARLA VASFINDA DEĞERSİZ TAŞINMAZLARLA TRAMPA EDİLECEK’
Basın açıklamasında ilk sözü alan CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş, ‘Bugün burada toplanmamızın sebebi; Satış Sevdası bitmeyen AKP’li Eyüpsultan belediye başkanı Deniz Kökenin Eyüpsultan ilçesinde, kültürel mirasımız olan tarihi Rami Kışlası’nın 89.192,97 m2 yüz ölçümlü taşınmazın köylerdeki tarla vasfında değersiz taşınmazlarla trampasının meclis gündemine sunmasıdır. Bu teklif ile Rami Kışlası trampa edilerek, mevcut alınacak arsalar da kısa sürede satılacaktır. Bir sene sonra Eyüpsultan belediyesinin elinde ne rami kışlası nede bu taşınmazlar kalmayacaktır. Arsalar yandaşlara satılarak rant sağlanacak, beklide yok pahasına siyasi hesaplar ve çıkarlar için alıcılarının bile hazır olduğu belediyenin kaynakları geçmişte olduğu gibi birilerine peşkeş çekilecektir. Milletimizden gizli yapılan anlaşmaların Eyüpsultana yansıması mıdır?
‘BELEDİYE SAHİP ÇIKMALI, SATMAMALI’
Rami Kışlasının piyasa değerinin doğruya yakın tespit edildiğini ve bu trampa işleminden belediyenin karlı çıkacağını ve hatta bu kazancın da kamu yararında kullanılacağını varsayalım. Ülkemizde bulunan 900 ün üzerinde ilçe belediyesinin kaç tanesinde böyle tarihi ve büyük bir miras vardır? Eyüpsultan Belediyesi Rami Kışlası/nın varlığı sayesinde gerek İstanbul’da gerekse de Türkiye’de ayrıksı bir güce sahiptir. Diğer kamu kurumları bu varlığı Belediyemizden talep etse bile hangi partiden olduğu fark etmeksizin Eyüpsultan halkı tarafından seçilmiş yerel yönetim bu mirası kıskançlıkla sahiplenmelidir’ dedi.
Konu ile ilgili CHP Eyüpsultan Meclis Gurubu adına söz alan Zülfü Çakar ise şu ifadelere yer verdi: Bizler CHP’li Meclis üyeleri olarak; Eyüpsultan halkının hakkını ve hukukunu koruyarak, halkı ve tüm kamuoyunu doğru bilgilendirerek denetleme görevimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Meclisi olağanüstü gündem ile toplayarak yeni bir gündem maddesi oluşturacak kadar acil olan durum nedir? Zaten Kışla kütüphane olarak Kültür Bakanlığı’na 2016 yılında 23 yıllığına tahsis edilmişti.
Eyüpsultan halkının özkaynağı olan Tarihi Rami Kışlası’nın değeri ölçülemez. Ancak bugün gerçek değerinin çok altında bir pahayla satılmak istendiğini görüyoruz. Burada en önemli nokta Eyüpsultan eski belediye binasının bu yöntem ile bakanlığa devir edilerek, karşılığında alınan arsaların kısa bir süre içerisinde AKP milletvekillerinin yakınlarına ve yine AKP yandaşlarına satılarak ranta dönüştürülmesidir. Belediye meclisine gelen bu teklifin gelecekte ne olacağı belli olduğundan CHP meclis gurubu olarak bunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Eyüpsultan Belediye Başkanı ve Yönetimini kararını bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyoruz.CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grubu ve CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent Hakları izleme kurulu olarak gerekli itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz.
‘GEREKLİ TÜM İTİRAZLARIMIZI YAPACAĞIZ’
CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent Hakları İzleme Kurulu Üyesi Güler Işıkcevahir ise şunları söyledi: Bugüne kadar, İstanbul’un İstanbullunun yararına olan, haklarını koruyan, kentine ve değerlerine sahip çıkan tüm planlara ve uygulamalara destek verirken, tam tersi plan ve uygulamalara ise kamuoyunun da bilgisine sunarak itirazlarımızı yaptık ve yapacağız. Ormanlarımızı, Yeşil alanlarımızı, Doğal Sit alanlarımızı, Askeri Alanlarımızı koruyup, kente çeşitli yükler getirecek planlara karşı durduk.Bu alanlarımızın yanı sıra dünden bize miras, gelecek nesillere emanet edeceğimiz tarihi yerlerimizin, tarihi dokusunun korunarak restore edilmesi, tarihi yapının birilerine rant sağlamak adına yıkılmadan korunması konusunda, Galata Kulesi ve Divanhane Karakolu bu konulara örnek olarak hatırlayacağınız üzere gerekli itirazlarda bulunduk.
‘EYÜPSULTAN’NIN KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR’
Bugün ise yine tarihi bir alanımız ve kültürel mirasımız olan, Eyüpsultan’ımızın göz bebeği, tapu kayıtlarında “ Korunması gereken kültür varlığı” olarak tescilli Tarihi Rami Kışlasının akıl almaz derecede bedeli düşürülerek, alel acele üstelik Belediye Meclisi tatil olmasına rağmen, olağanüstü toplantı çağrısı ile TRAMPA yapılmak isteniyor. Biliyoruz ki bu devir işlemi sonrası mahsup edilecek yerler, tıpkı Eyüpsultan eski belediye binası devri ile mahsup karşılığında alınıp satılan kamu arsaları, kimisi yeşil alanda kalan yerler olacak ve maalesef Eyüpsultanın kaynakları rant uğruna yok yere heba edilecek.
‘HALKIMIZI DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
İktidarın, İstanbul’un tamamında, kente artık taşıyamayacağı yoğunluk katan, çeşitli alanlarda yük ve aksaklık getiren imar planlarına olduğu gibi, orman alanlarına, yeşil alanlara, tarihi yerlere gerek Bakanlık, gerekse Belediyeler eli ile yapılan bu kıyımlara da itiraz edip, dur demeye devam edeceğiz. Bizler CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent hakları İzleme Kurulu, Eyüp İlçe Başkanlığı ve CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grubu olarak, Eyüpsultanın, Eyüpsultan Halkının Tarihi alanlarına, arazilerine ve tüm haklarına sahip çıkacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.
KÖKEN'DEN CEVAP
Rami Kışlası ile ilgili olağanüstü toplanan Eyüpsultan Belediyesi Meclisi’nde konuşan Başkan Deniz Köken önemli açıklamalar yaptı.
Köken, “Tek tapu 220 bin metrekare, buranın 89 bin metrekaresi kışladan oluşuyor. Geriye kalan yerleri de dışarıdaki bölgeden oluşuyor. Bizim kısmi olarak park yaptığımız, pazarın kurulduğu yerlerin tamamı dışarıda. Öncelikle çok zor olmasına rağmen iç ve dış olarak birbirinden ayırdık ve kuruldan da geçirdik. Şu anda iki adet tapumuz olmuş oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bize müracaat etti, biz kurum olarak müracaat etmedik. 89 bin metrekarelik alana yani kışlanın iç tarafına talip oldular. Milli Emlak üzerinden anlaşmalı oldukları yeminli gayrimenkul firmalarıyla çalışarak tespit yapıldı ve bir fiyat çıktı ortaya. Biz ilk etapta fiyata itiraz ettik yükseltildi. Karşılığında aldığımız arsaların değerlerinin düşük olduğu söyleniyor fakat biz istedik, daha fazla yer elde edelim diye. Devamı da olacak, karşılığında alacağımız yeni arsalar Meclis’e gelecek. Ve orada senelerdir duran, ekonomik olarak bize katkı sunmayacak olan bir mekanı ekonomiye dönüştürüyoruz. İleriki vadede Eyüpsultan’a ciddi bir mülk kazandırmış olduk. Bu bağlamda da bu arsalar önemli bir değer katmış olacak şehrimize” dedi. FİDAN UĞUR- KENT YAŞAM