Söz konusu alana 237 bin 162 metrekarelik inşaat alanıyla 72 katlı rezidans ve alışveriş merkezi yapacağını duyuran TAŞYAPI’nın sonraki adımının ise Şişli Belediyesi Başkanlık Binası’nın bulunduğu yeri almak olduğu iddia edildi.
Taşyapı İnşaat, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle, Şişli Belediye Binası’nın karşısındaki otopark olarak kullanılan ancak imar planlarında rezerv alanı olarak ayrılan 250 bin metrekarelik alana inşaa edeceği 72 katlı rezidans ve alışveriş merkezi için alan boşaltma çalışmasına başladı. Daha önce Şişli’de başlattığı 650 bin metrekarelik inşaat alanı ile ilgili tartışmalar ve hukuki süreç devam ederken, yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle Şişli’nin trafiğini, iklimini, ekolojik dengesini ve nüfusunu olumsuz etkileyecek yeni karara Şişliler sessiz kalmadı. Şişli Kent Konseyi ve Şişli Belediyesi öncülüğünde Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, muhtarlar, STK temsilcileri ve Şişlilerin katıldığı, ‘TAŞYAPI mahallemden elini çek’ toplantısı düzenlendi. Kent konseyi bileşenleri, muhtarlar ile çok sayıda Şişlilinin katıldığı toplantıda çarpıcı açıklamalar yapıldı. TAŞYAPI’nın Şişli’yi ahtapot gibi sararak nefes alamayacak hale gelmesine izin vermeyeceklerini belirten Kent Konseyi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, bunun için gerekli tüm hukuki süreçleri başlatacaklarını söyledi.
Şişli Kent Konseyi Başkanı Av.Şükran Eroğlu; Sonuna kadar mücadele edeceğiz
Şişli Kent Konseyi Başkanı Av. Şükran Eroğlu ayrıca şunları söyledi; Bugün burada hep beraber ilçemize sahip çıkmak için biraraya geldik. Eğer bugün ilçemize sahip çıkamazsaz 7 Kasımda kabul edilen Afet Riski Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili kanunla mülkiyet haklarımızı da sıfırlayarak bir gecede bizi kolluk güçleriyle evimizden çıkarabilirler. Daha büyük kayıplara uğramamak için hep beraber el ele vererek sonuna kadar mücadele etmeliyiz. Yasalarla önümüzü kestiler. Durum gerçekten çok vahim bir hal aldı. Sadece salonlarda değil mahallelerde, sokaklarda bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
Muammer Keskin; 6306 sayılı yasa uygulanırken vatandaş ve belediyeler yok sayılıyor
Günde 3 milyon insanı barındıran, İstanbul’un kalbi Şişli’nin tek açık alanı olan ve planlarda rezerv alanı olarak ayrılan arazide 237 bin 162 metre kare inşaat yapılmasının hiçbir şekilde kabul görmemesi gerektiğini belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ‘Olası bir depremde insanlarımızın deprem toplanma alanı olan söz konusu yer aynı zamanda rezevr alanıdır. Rezerv alanlarının neden ayrıldığı yasada çok açıktır. Türkiye önemli fay hatlarının geçtiği bir alan üzerindedir. Bu yüzden sıklıkla deprem riskiyle karşı karşıya kalan bir ülkedir. Daha Yakın zamanda 6 Şubat’ta yaşadığımız ve ülkemizi derin bir acıya boğan Maraş Depremi, afet gerçeğini en can alıcı şekilde bize göstermiştir. Tüm bu gerçekler karşısında kentlerimizi afet gerçeğine karşı dayanıklı ve güvenli kentler haline getirmek elzem hale gelmiştir. Bu açıdan kentsel dönüşüme karşı çıkmak düşünülemez. 2012 yılında kapsamlı bir kentsel dönüşüm için 6306 sayılı kanun çıkarıldı. Kısacası kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen bu kanun eksiğiyle fazlasıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir kanundur. Ancak bu kanunun bazı kesimleri yok sayan bir kanun olduğunu da bilmenizi isterim. Bunlar belediyeler ve vatandaşlardır. Özellikle bu iki unsur bu kanunda yok sayılmıştır. Bu yasa hayata geçirilirken ne belediyeler ne de vatandaşlar dikkate alınmıyor’ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;
‘Şişli’deki kamusal alanlar rant projelerine kurban edildi’
6306 sayılı kanun ile tüm planlama yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eline verilmiştir. Belediyelerin ve vatandaşların görüşü alınmadan planlar bakanlığın eliyle yapılmaya başlanmıştır. Özellikle Şişli’de kentsel dönüşüm yasası kullanılarak bir çok kamusal alan rant projelerine kurban edilmiştir. Eski Ali Samiyen Stadı, Mecidiyeköy Likör Fabrikası, Yıldız Teknik Üniversitesi İzzet Paşa Kampüsü yine DAP yapının aldığı Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’nün bulunduğu alanlar 6306 sayılı yasayla bakanlığın verdiği yetkiyle yapılaşmaya açıldı. Ne kadar mücadele edersek edelim bakanlığın yetkisi karşısında bize yapacak hiçbir şey kalmıyor. Bu yetki ile yapılaşmaya açılmıştır .Bu projelerin tamamı lüks konutlarıdır. Alışveriş merkezleri ve oteldir. Kuştepe ve İzzetpaşa’da yapılan inşaat burada yaşayan insanlara nasıl bir katkı sağlamıştır? Kent rantını kiminle paylaştığınız önemlidir, Bir avuç zengini bir daha zengin etme projesidir. 6306 sayılı yasa da bu yapılanlara kalkan olmuştur.
‘Yapılanlar kentsel dönüşüm değil, kentsel yağmadır’
Şişli’de kentsel dönüşüm projeleriniz var mı? diye soranlara şunu söylemek isterim. Biz bugün Şişli’de kentsel dönüşüm yapamıyorsak bu mevcut iktidar yüzündendir. Kuştepe’de iktidar mensupları gelip söz verdiler? Neden yapmıyorsunuz? Keşke, bu mezbelelik durumu ortadan kaldırabilseydik. Bunu kim yaparsa yapsın sonuna kadar destek vereceğiz. Sorun beraber hareket etmekle ilgilidir. Kentsel dönüşüm ile ilgili bir birimizi suçlayarak kimseye bir fayda sağlayamayız. Bu projelerden elde edilen gelirden Şişli halkının yararına hiçbir yatırım yapılmamıştır. Tüm bu yapılanların adı kentsel dönüşüm değil kent yağmasıdır. Şişli, bunun en çarpıcı örneğidir.
‘Merkezi yönetim Şişli halkının değil müteahhitlerin sesine kulak vermiştir’
Kent yağmasının en önemli aktörlerinin yer aldığı yer Şişli’dir. Şişli modeli bir rant modelidir. Ben Muammer Keskin olarak bu rantın içinde değilim hiçbir zaman da olmadım. Çünkü kentin rantının o kentin yaşayanlarıyla paylaşılması gerektiğine inanan biriyim. Şişli maalesef yağmalanmıştır. Son günlerde bir firma o kadar azgınlaşmış ki şu an içinde olduğumuz başkanlık binamızı ve karşısındaki yolu bile almayı planlıyor. 15 yıldır belediyemizin hemen arkasında bir meteor çukuru var. 65 bin metrekareye yakın bir inşaat alanı için Şişli halkı yıllarca mücadele etmiştir. Merkezi yönetim maalesef bu inşaat ile ilgili Şişli halkı yerine müteahhitlerin sesine kulak vermiştir. Burada bulunan eğitim alanı boşaltılmış çocuklarımız barakalarda eğitimlerini sürdürmek durumunda bırakılmıştır. Söz konusu firma okulu yapma sözü vermesine rağmen çocuklarımız yıllardır okul beklemekteler. Biz belediye olarak bu çocuklarımızı bilgilerini arttırmak için yurt dışına kardeş şehirlerimizle birlikte dünyanın farklı ülkelerine eğitim için gönderiyoruz.
‘İlçemizin tek açık kamu alanı bakanlık eliyle peşkeş çekildi’
650 bin metre karelik bu alana ek olarak belediyemizin karşısında bulunan ilçemizin otopark ihtiyacını büyük oranda karşılayan 1500 aracı içinde barındıran otopark alanını inşaat yapma gerekçesiyle boşalttırmıştır. Bu alan aynı zamanda ilçemizin deprem toplanma alanıdır. İlçenin en büyük açık alanıdır. Kalmadı başka açık alanımızdır. Bu alanımız çıkan yeni yasada rezerv alanı ilan edilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine verilmiş ve en yüksek imar izniyle inşaat firmasına verilmiştir. Şişil Belediyesi olarak bu karara karşı davalar açtık ve mahkeme bizi haklı bularak rezerv alanındaki planı iptal etti. Rezerv alanı demek söz konusu bölgede deprem riski var demektir. Vatandaşın konut ihtiyacını karşılamak anlamına gelir. Olası bir depremde kullanılması gereken bir alan. Bize defalarca burayı boşaltın dediler. Neden? Bina yok, bir şey yok. Sonra ne yaptılar Kaymakamlık eliyle burayı boşalttılar. Bizi de devre dışı bıraktılar. Burayı alan müteahhit yaptığı projelerdeki yanlışlıklarla kitaplara konu olmuş biridir. Şimdi ilçemizin tek açık alanının bakanlık eliyle bu kişiye peşkeş çekilmesi değil de nedir arkadaşlar? Depremde etkilenecek vatandaşlarımızın barınacağı alan olması gerekirken, oysa ki yapılmak istenen tek kelimeyle rant projesidir. Geçtiğimiz hafta içindekilerle beraber hunharca yerle bir edildi. Bu alan devletin eliyle inşaat yapma haline getirilmiştir. Şişli Belediyesi olarak gerekli hukuki işlemleri başlattık ve bu hukuki süreçleri adım adım takip edeceğiz.
‘Şişli’ye yapılanlar Cumhurbaşkanımızın deyimiyle İstanbul’a ihanettir’
Bu yapılanlar vandallıktır, Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle İstanbul’a ihanettir. Şişli İstanbul’un kalbidir. Gündüz nüfusu 3 milyondur. Milli geliri katkısı en yüksek olan Şişli’nin kalbine bu rant hançerini sokacaksınız.
Belediye olarak İstanbul’u yaşanmaz hale getiren bu projelere her zaman karşı çıkacağız.
Şişli Belediyesi Muammer Keskin’in ardından Şişli Belediyesi İmar ve Hukuk Müdürleri, şehir plancıları, muhtarlar da söz alarak toplantıya katılanları bilgilendirerek söz konusu sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler.
FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM