EĞİTİM

TÜBİTAK ile bilimin izi Küçükçekmece’de!

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında, Türkiye genelinde hibe alarak desteklenmeye hak kazanan 45 projeden biri olan “KÜÇÜKÇEKMECE BİLİMİN İZİNDE ŞENLENİYOR!” projesi yaklaşık 50 bin kişilik katılımla 26-27-28 Eylül 2024 tarihinde İstanbul-Küçükçekmece ilçesi Fevzi Çakmak Etkinlik Meydanı’nda gerçekleşecek.

Abone Ol

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün proje kurumu olarak Küçükçekmece’de ilk kez düzenleyeceği bilimsel etkinliklerin hazırlıkları, TÜBİTAK Projeleri İlçe Koordinatörü ve Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi Coğrafya Öğretmeni Uzman Leyla ARATTAN koordinasyonunda farklı kademe ve farklı okullardan gönüllü ve bilimsel proje ile yarışmalarda tecrübe kazanmış, proje eğitimleri bulunan sadece Küçükçekmeceli öğretmenlerden oluşan uzman bir ekiple son hızla sürdürülmektedir.

KAYNAŞTIRICI BİR ŞENLİK OLACAK

Projemizin vizyonu çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık için sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmek olarak belirlenmiştir. Eğitimi bir ekosistem olarak görmeyi ve sistemin alt bileşenlerini eşzamanlı tasarlamayı hedefleyen bu vizyondan hareketle Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bilim şenliğimizde amacımız okul dışı ortak bir öğrenme ve uygulama alanında tüm bileşenlerimizi bir araya getirmek ve dezavantajlı gruplar için de şartları eşitlemektir. Şenliğimizde bilim kültürü ve iletişimin toplumda yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji ile toplum arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla aktarılması amaçlanmaktadır. Bilim kültürü ve bilimsel süreçler konusunda disiplinler arası hazırlanan atölye ve etkinlikleriyle bilimsel farkındalık oluşturması, bilimi sevdirmesi beklenen “Küçükçekmece Bilimin İzinde Şenleniyor” adıyla gerçekleştireceğimiz bilim şenliğimiz, farklı sosyo-ekonomik düzeyde ailelerin yaşadığı ilçemizde farklı hazırbulunuşluk düzeyinde öğrencilerimiz ve imkânlar bakımında farklılık gösteren okullarımız açısından kaynaştırıcı olacaktır.

37 PROJEDEN BİRİ OLDU

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilk TÜBİTAK 4007 Projesini 4-5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde depremin kalbi olan Kahramanmaraş Pazarcık’ta 45 kişilik uzman ekibiyle 20 bilimsel atölye çalışması, 6 bilimsel etkinlik, 4 bilimsel seminerle başarıyla gerçekleştirmiştir. 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinin ardından TÜBİTAK 4007 kapsamında afet bölgesi için <Bilim Her Yerde> özel çağrısının açıklanması ile “KÜÇÜKÇEKMECE’DEN PAZARCIK’A BİLİM KÖPRÜSÜ” projesini yazarak, Türkiye’den çok sayıda başvuru arasından desteklenmeye hak kazanan 37 projeden biri olmuştur. Gerek öğrencilerimizde gerekse toplumda empati kurma, toplum yararına fayda sağlama, birlikte iş yapma, milli bilinç, yardımlaşma gibi birçok değerin bilim yoluyla gelişmesine katkı sağlamıştır. Küçükçekmece ilçesinin ilk kez başardığı bu TÜBİTAK 4007 Projesi bu yıl ilçede yapılacak yeni projenin de zeminini hazırlamıştır.

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat GÖZÜDOK’un süreçteki tam desteği ve katılımıyla 3 gün boyunca Fevzi Çakmak Etkinlik Meydanı’nda uzman öğretmenlerin liderliğinde, yaklaşık 100 kişilik ekiple, 4 yaştan itibaren tüm halka ücretsiz olarak 54 bilimsel atölye, 25 bilimsel etkinlik, 3 bilimsel temalı sergi, 5 bilim temalı yarışma, 4 bilimsel seminer ile buluşacaktır. Küçükçekmece Kaymakamlığı, Küçükçekmece Belediyesi, Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü, Küçükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aydın Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, 4 sponsor şirketin paydaşlığında sadece ilçe halkı değil İstanbul’un birçok yerinden gelen katılımcılarla bilimle buluşma gerçekleşecektir. Bilim şenliğimizde bilimin fen, mühendislik, sanat, doğa, teknoloji, bilişim, spor ile iç içe olduğu içerikler hazırlanmıştır. Her yaş grubundan öğrenci ve vatandaşımızın hazırbulunuşluk düzeylerine uygun etkinliklere katılım sağlamaları amaçlanmıştır. Şenlikte katılımcılar; Kriptografi, Takım Yıldızlarıyla 3D, Hazine Avı, Girişimcilik-Swot Analizi, Robotik, Böcek Oteli, Kutuplara Yolculuk, Biyomimikri, Görünmeyen Dünyaya Yolculuk, Siber Güvenlik, Afet Okuryazarlığı, Yogayı Birlikte Keşfedelim, Biyoplastik, Quilling ile Aritmetik, Yeşil Stüdyo, Oryantiring, Legohips, DNA’yı Gördün mü?, Model Uçak gibi multidisipliner atölyelerin yanı sıra akademisyenlerimizle bilimsel seminerler; Robot Yarışması, İHA Gösterisi, Planetaryum, Anadolu Masalları, Pop-Art Sergisi, “Bilim Kürsüsünde Rol Alma” Tiyatrosu, “Bilim ve Ötesi” Münazara Turnuvası, TÜBİTAK Retro Kafe, Tübitak’SIZ Dünya Kısa Film Gösterimi,  İllüzyon Değil Bilim Şov gibi etkinliklerle eleştirel düşünme, iş birliği, iletişim, yaratıcılık, bilgi teknolojileri gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirme, bilim ve eğlenceyi TÜBİTAK ile yaşama imkânı bulacaklardır.  Özel eğitim öğrencileri de dahil olmak üzere birçok yavrumuzla birebir buluşma imkanı sunulacaktır. Alanında uzman atölye liderleri rehberliğinde katılımcılar hayatlarının her noktasında uygulayabilecekleri bilgileri yaparak-yaşayarak, işbirlikçi öğrenme yaklaşımı ile tecrübe edeceklerdir. Bu nedenle bu tür projelerle yapılan faaliyetler tüm okullarımızın ve Sevgi Evleri’ndeki paydaşlarımızın sahaya gelmesini sağlayarak fırsat eşitliğine hizmet edecektir.