2020 yılında Kovid-19 pandemisinin sosyal ve ekonomik anlamda ihtiyaç sahibi insanların normal bir zamandan daha fazla etkilenmesiyle ortaya çıkan Körük Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği, faaliyetlerine büyük bir hızla devam ediyor.
Derneğin kurucu başkanı Ercan Yurtlu, gazetemize konuk olarak imtiyaz sahibimiz Celal Karaali ile bir sohbet gerçekleştirdi. Derneklerin yalnızca yemek yiyip ayrılma yerleri olmadığını vurgulayan Yurtlu, ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalmanın ve mağdur insanların yanında olmayı kendilerine şiar edindiklerini söyledi.
Körük Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kurucu başkanı olarak yaptıkları çalışmalarla örnek olmak istediklerininde altını çizen Ercan Yurtlu, Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali'ye derneklerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür plaketi verdi.
Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali ile Körük Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kurucusu Ercan Yurtlu
Körük Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kurucu Başkanı Ercan Yurtlu ile yaptığımız röportaj;
CK: Kendinizi tanıtır mısınız?
- Adım Ercan Yurtlu, 1976 doğumluyum 40 yıldır da Küçükçekmece Sefaköylüyüm.
CK: Kurucu Başkan siz misiniz?
- Evet, benim.
CK: Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
- Yozgat Akdağmadeni Körük Köyü Derneği 2020 yılında kuruldu. Derneğimizi kurduğumuz dönemde dünyayı eve kapatan pandemi patladı. Pandemi sürecinde evde kapalı olduğumuz halde hizmetimiz ve yardım dağıtımlarımız, öğrencilere kitap dağıtımlarımız, burs desteklerimiz devam etti.
CK: Kaç öğrenciye burs verebiliyorsunuz?
- Aşağı yukarı 20 öğrenciye burs verdik %50 ve %100 bursluluklar.
CK: Derneğin yeri nerede?
- Sefaköy Tefikbey Mahallesi.
CK: Kuruluş amacınız nedir?
Biraz da mesleğimiz gereği derneklere birçok kez girdim, Eksik olarak kendi köyümüzün derneği olmadığını gördüm. Köylülerimiz olarak bir araya geldik be bu eksikliği giderme kararı aldık. Aldığımız kararla derneğimizin kuruluşunu yaptık. Yalnız derneklerde şunu gördüm, dernekler sadece toplanıp yemek yeme sohbet edip dağılmak yeri değil. Sana gelemeyenin yanına gitmek, ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalmak, ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin kapısını çalmak, mağdur insanların yanında olmak, bunu çok güzel başardığımıza inanıyorum. Merkezimiz İstanbul Sefaköy Tefikbey mahallesinde ama bunu ben geniş çapta Ankara, Bursa, Yozgat olmak üzere hem üye sayımızı çoğalttım hem de üyelerimizi toparladım. Köyden göç etmiş 40 yıl olmuş, 50 yıl olmuş o kişileri Facebook’tan veya başka yöntemlerle bularak üye yapmayı başardım. Aşağı yukarı güzel bir üye sayımız var. Sağ olsunlar derneğe sahip çıkıyorlar. Köylü bundan memnun, Köyde her yıl kurban bayramında şenlik yaparız biz bayrak şenliği.
CK: Köyde mi? Yoksa burada da yapıyor musunuz?
- Köyde yapıyoruz bunu, Kurban Bayramı’nda köye gidilir, bayrak şenliği yapılır. Şehidimiz var, şehidimize bayrak diktik 21 metrelik. Bayrak şenliği olarak da simgelendirdik. Her yıl da yapıyoruz ve 4. yılımızı kutluyoruz şu an.
CK: 4. Yıldayız yani
- Evet 4. yıldayız 2019’da temellerini attık ama 2020 ve 2021 pandemi olarak bizi biraz etkiledi dışarı çıkamadığımız için. Fakat biz boş durmadık, gereken bütün hizmetleri yaptık. Ben buradan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi'ye de çok teşekkür etmek istiyorum. Derneğimize çok yardımı oldu.
CK: Federasyonlarınız da mı var sizin?
- Evet federasyona bağlı bir derneğiz.
CK: Federasyonun adı ne? Yozgat Dernekler Federasyonu mu?
- İstanbul Yozgatlılar Federasyonu. Başkanı ise Ahmet Yılmaz.
CK: Belediyeden nasıl bir katkı alıyorsunuz?
- Pandemide insanlar dışarı çıkamadığı için sağ olsunlar belediyemizi arayarak ihtiyaç sahiplerinin adreslerini vererek yardım paketi dağıtımlarında çok yardımcı oldular bize. Almanya El Ele Dernek Başkanı Dursun Karabel’i Facebook’tan bulup tanışarak gerek köyümüzde ihtiyaç sahibi olan veya ilçemizde ihtiyaç sahibi olan senelik 150 engelli kardeşimize akülü araba dağıttırdık. Biz tam bir teşkilat olarak çalıştığımız için herkes birbirini çok iyi tanıdığı için ve güvenerek bir köy derneğinin ihtiyaç sahiplerine el attığının farkında.
Dernekçilik; insanları toplayalım yiyelim içelim dağılalım demek değil. Sen ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalabiliyor musun? En güzel dernekçilik budur. Yoksa her yıl piknik yapılsın düğün salonlarında eğlenilsin bu bir yere kadar benim gözümde amaç senin yanına gelmeden senin onların kapısını çalmandır benim hedefim de budur.
CK: Tebrik ediyorum. Köylünüze bir çağrınız var mı? Herkes duyarlı mı?
- Sağ olsunlar her konuda bize yardımcı oluyorlar ahireten bizlere bu konuda sahip çıkan arka çıkan gerek devlet büyüklerimiz gerek belediyeler olsun hakimlerimiz, doktorlarımız olsun bunlar bizlere gizlice destek vermektedirler. Çünkü bunlar iş icabı kendileri el atamadıkları için biz kapılarını çaldığımızda bizi boş göndermiyorlar.
CK: Çünkü siz doğru bir şey yapıyorsunuz yasa dışı bir şey yapmıyorsunuz tabi ki buna herkes sahip çıkmalıdır. Celal Karaali/KENT YAŞAM
Körükköy Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin faaliyetlerinden;