Cumhuriyetin 100.Yılında İz Bırakan Kalemler, adlı dev antoloji kitabımız…

Betül Fırat ve İnci Yılmaz Şimşek tarafından derlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında İz Bırakan Kalemler” Edebiyat Antolojisi adlı kitap Gülnar Yayınları tarafından yayınlandı.   

Ülkenin sayılı yazar ve şairlerinin yer aldığı dev bir eser oldu. Eğitimci Yazar İnci Yılmaz Şimşek ve ödüllü Yazar Betül Fırat tarafından derlenen antoloji kitabi Cumhuriyet’in 100. Yılını edebiyatla kutlamak amacıyla yazar ve şairlerin eserleri bir araya getirilerek oluşturuldu. Ön sözü ünlü polisiye yazarı olan Ayşe Erbulak tarafından, son sözü ise Aşk Yazarı olarak bilinen Mustafa Çifci tarafından kaleme aldı.

Ödüllü Yazar Fırat duygularını şöyle ifade etti: “Edebiyata gönül veren değerli kalemlerimizle birlikte aynı eserde yer aldık. Büyük gurur verici birlikteliğimizi perçinlediğimiz ortak bir eser derlemek, Cumhuriyetimizin 100. Yılında kalıcı bir eserle okurun karşısında olmak da ayrı mutluluk. Katılan herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

Ödüllü Yazar Şimşek ise: “Edebiyat hayatımıza bir eser daha kazandırmak büyük mutluluk. Birbirinden değerli kalemlerle birlikte aynı eserde yer almak çok güzel bir duygu. Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel derlediğimiz antolojiye katılan herkese çok teşekkür ederim. Kalemleri daim olsun.” Diyerek duygularını bizimle paylaştı…

Bu önemli esere yazdığım son sözüm ise şöyle:

Başarının 100. Yılında

            Türk Devriminin lideri, aydınlığın temsilcisi, tüm Dünya’nın saygınlığını ve sevgisini kazanmış, yaptıklarıyla örnek olmuş; Türk Tarihi’ nde Türk İnsanına modern hayatın kapılarını açan, bin yılın tek devrimcisi yüce Türk Atatürk’ü saygıyla, özlemle anıyor, devrimlerinin bekçisi olduğumuza ant içiyoruz. 

             Dünyanın ilk aşk şiirini (*1) okuduğumuzda yüzyıllar boyunca her şeyin değiştiğini, yalnızca insanın özünü oluşturan aşk ve sevgi duygularının asla değişmediğini görürüz. İnsan değişmez! Değişen sadece teknoloji cihazlarıdır.

            İnsan beyni okuyarak gelişiyor. Okumayan insan gelişemiyor. Okumayan insan, farklı düşünceleri tanımadığı için farkındalık yaratamıyor. Çünkü insan okudukça, öğrenmesi gereken daha çok şey olduğunu fark ediyor. Bu anlamda bilgi; yeterlilik duygusu değil, yetersizlik duygusundan kaynaklanan, öğrenmeye olan açlığı ortaya çıkaran düşünce eylemidir. Bilgimiz artıkça cehaletimiz ortaya çıkar, bilmediğimizin farkına varmış oluruz. Bilgi, insana ışık tutan rehberidir.

            Tarihsel süreç içinde tüm yeni buluşların beslendiği, esinlendiği, ilham kaynağı aldığı bir fikir uyanışının devamı niteliğindedir. Fikirler, yeni düşünceleri doğurur, besler büyütür. Bu anlamda yazar şairlerin eserlerinde sundukları duygu ve düşüncelerimiz de birbirimizin rakibi değil, birbirini tamamlayandır.

            Edebiyat evrenseldir.

            Edebiyat, sonsuz bir duygu deryasıdır.

            Yüzyıllar öncesi yazılan bir eseri bugün okuduğumuzda kendimize göre yorum yapabiliyoruz. Dünyanın bir ucunda yazılan bir şiiri, diğer ucunda yaşayan insana coşku, neşe, mutluluk ya da hüzün veriyor olması edebiyatın evrensel ve zamanların ötesi olduğunu gösterir.

            Bu kolektif çalışmada bazen bir şairin dizelerinde kalbinizin sesini duyacak, bazen bir yazarın öyküsünde bir kahraman olacak, bazen de bir hikâyenin içinde kendinizi bulacaksınız. Satırların arasında kendi yaşamınızdan benzerlikler gördüğünüzde yüzünüz gülümseyecek, tanımadığınız farklı duyguları okurken de kimi zaman hayretler içinde kalacak, bilmediğiniz yaşamlara tanıklık etmiş olacaksınız.

            Sanatın ve yazının içinde olan herkesin kendine özgü bir dünyası vardır. Bu kitap farklı dünyaları bir araya getiren tek bir dünya olmuş! Bu çalışmada birbirinden güzel insanları bir araya getiren başta İnci Yılmaz Şimşek ve Betül Fırat olmak üzere emeği geçenlere, tüm katılımcı arkadaşlara da selamlar olsun. Mükemmel bir çalışmayla edebiyat dünyasına çok önemli bir katkı sağladınız. Aydınlık yarınlar hepimizin, herkesin olsun… Aşk Yazarı Mustafa Çifci, İstanbul 24.04.2023

Eserde yer alan değerli yazar ve şairlerimiz..

Ali Yurtseven, Asya Nur Şener, Ayşe Baran Zenginoğlu, Ayşe Nur Deniz, Banu Katırcıoğlu, Dr. Barbaros İrdelmen, Bayhan Bakdur, Betül Fırat, Buket Akbulut, Canan Yaşar, Casim Babaoğlu, Cavide Topçu, Çiğdem Dengiz, Çiğdem Güvendi Hasekioğlu, Dilaver Karagöz, Elena Mantu, Emel Başer, Emine Gürtoprak Özdilek, Enver Karahan, Eslem Demir, Faik Bozkurt, Fikret Onay, Filiz Ergün, Fuat Yüksel, Gülten Doğruyol İncesu, Güner Bıldırcın, Güray Gökkaya, Gürsel İleri, Halide Halid, Hatice Opak Bilgin, Hüseyin Mert Turan, İbrahim Koser, İnanç Özgen, İnci Yılmaz Şimşek, İsmail Akşit, İzzet Özpolat, Kadir Cangal, Medine Dinçer, Mehmet Yetek, Mehmet Zeki Erkozan, Melis Bektaş, Meltem Şen Ferhat, Mert Can, Murat Kılıç, Mustafa Çelebi Çetinkaya, Mustafa Çifci, Mustafa Söğüt, Necile İçmeli, Nefise Serra, Nermin Güday Kaçar, Nuray Karadağ, Orhan Özer, Osman Kurt, Recai Küllü, Recep Fırat, Remzi Özkan, Serdar Sarıoğlu, Sevda Ceylan, Sevgi Karanfiler, Sevil Sevil, Dr. Sibel Çelikel, Sibel Karagöz, Sinan Alataş, Sinan Sürmeli, Songül Güngör, Şahap Adıgüzel, Şermin Erkal, Şükran Demirhan, Tuğçe Yerdelen, Turan Ekinci, Yakup Silay, Yasemin Talaz Bayraktaroğlu, Yaşar Aydınlık, Yılmaz Taşdelen ve Zehra Sayın adlı yazar ve şairlerin eserleri yer almaktadır.

Kaynak: *1- Mustafa Çifci, Sevgi Yağmuru,KDY yayınları, 2. Baskı 2023

https://www.hurses.com.tr/mustafa-cifci/ilk-ask-siiri/haber-49204