Iğdır Üniversitesi, “Katma değeri yüksek tarımsal ürünler” alanında ihtisaslaşmasının ardından hem kendi bünyesinde olan arazilerde hem de yerli üreticiler ile imzalanan protokoller ile üniversite bünyesine kazandırılan arazilerde ekim çalışmalarına başladı.

Bu kapsamda Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) bünyesinde yağlık ve çerezlik Ayçiçeği ile Biyoyakıt olarak kullanılabilecek Mısır çeşitleri hasada yaklaştı. Ayrıca bölgeye adaptasyon yeteneği yüksek olan Fıstık ağaçları ve farklı asma çeşitleri de meyve vermeye başladı. Bu doğrultuda hasadı yapılan ürünler hem yararlı hem de atık materyaller olarak ayrıştırılacak. Ardından Katma Değeri Yüksek Ürünlere dönüştürülerek ihtisas projeleri kapsamında değerlendirilecek.

İBB kız çocuklarının eğitimine desteğini sürdürüyor İBB kız çocuklarının eğitimine desteğini sürdürüyor

“AYÇİÇEĞİNİN DİĞER ÜRÜNLERE ORANLA BİRÇOK FAYDASI VAR”

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üretimi yapılan ayçiçeği hakkında bilgiler paylaştı.

Ayçiçeğinin düşük şeker içeriği sebebiyle maya, bakteri, böcek ve fermantasyondan daha az zarar aldığını ifade eden Rektör Alma, “Ayçiçeği şeker kamışı ve mısıra oranla belli özellikleriyle ön plana çıkar. Bunlardan bazıları düşük şeker içeriği ve bakteri ve böceklerden daha az zarar görmesidir. Ayrıca kendi kendine ayrılma özelliği ile maliyeti ve işçiliği düşüktür.” şeklinde konuştu.

AYÇİÇEĞİ’NİN GIDALARDA BIRAKTIĞI İNANILMAZ ETKİLER VAR”

Sözlerinin devamında ayçiçeği gövdesi içinin gıdalarda bıraktığı önemli etkilere değinen Rektör Alma, şunları kaydetti:

“Ayçiçeği gövdesi içi, lif içeriği bakımından zengin olabilir. Lif, sindirim sağlığını destekler, bağırsak hareketliliğini artırır ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Lif içeriği sayesinde bazı gıdalara sağlık faydaları sağlayabilir. Lifli gıdaların tüketimi, bağırsak sağlığı, kalp sağlığı ve kan şekeri düzenlemesi gibi birçok alanda olumlu etkileri olabilir. Ayrıca bazı gıdalarda doku ve kıvam sağlamak için kullanılabilir. Özellikle unlu mamuller, soslara ve çorbalara eklenerek kıvam artırıcı etkisi olabilir.”

“TARIM, ÜLKEMİZİN TEMEL DİREKLERİNDEN BİRİDİR”

Ürünlerin hasadı ve yürütülen ihtisas çalışmaları hakkında da açıklamada bulunan Rektör Alma, tarımın ülkemizin temel direklerinden biri olduğunu ve önemli bir ekonomik sektör olduğuna dikkat çekti.

Rektör Alma ardından toprağın verimli kullanılması ve ihtisas çalışmaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Toprağın verimli kullanımı, modern tarım tekniklerinin uygulanması ve inovatif yaklaşımların benimsenmesi, ülkemizin tarımsal üretim potansiyelini artırmak için hayati öneme sahiptir. Üniversite olarak tarım alanında akademik çalışmalar ve araştırmalar yürüten öğretim üyeleri ve araştırmacılara sahibiz. Bu çalışmalar, hem yerel çiftçilerin ve üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek hem de tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yürütülmektedir.”

“BİRÇOK PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

Iğdır Üniversitesinin katma değeri yüksek tarımsal ürünler elde etmek amacıyla birçok projeyi desteklediğini ifade eden Rektör Alma, “Üniversite olarak tarımsal ürünlerin kalitesini artırmak ve katma değeri yüksek ürünler elde etmek için birçok projeyi destekliyoruz. Bu projeler, modern tarım teknolojilerinin kullanımını teşvik ederken aynı zamanda çevre dostu yöntemlerin uygulanmasını sağlamaktadır. Ayrıca, araştırmalarımız ve çalışmalarımız, tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi ve pazarlaması süreçlerinde de katma değeri artırmak için önemli adımlar atmaktadır.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.