Güzel Ülkemizin Kafkaslara ve Orta Asya'ya açılan kapısı olan şirin Iğdır İlimizin Yüksek Öğretim Kurumu ile tanışması 1995 yılında Kars Kafkas Üniversitesine bağlı Iğdır Meslek Yüksek Okulu ile olmuştur.İlk etapta 20 öğrenci ile başlayan Iğdır Meslek Yüksek Okulu, genelde Ülke yöneticilerimizin ve YÖK'ün desteği ve yerelde Meslek Yüksek Okul yöneticilerinin üstün gayretleri ile kısa zamanda büyük mesafe almış ve öğrenci sayısı binlere ulaşmıştır.
2006 yılında Doğunun Çukur Ovası olarak da anılan Iğdır İli tam da olması gereken dedirtecek şekilde Ziraat Fakültesine kavuşmuştur.Öğrenci sayısı hızla artan İlde, Devletin her ile bir Üniversite ve Üniversitesiz il kalmayacak proje ve çalışması sonucunda 2008 yılında IĞDIR ÜNİVERSİTESİ resmi olarak kurulmuştur.
Başlangıçta bünyesinde 3 fakülte, 2 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü bulunan Iğdır Üniversitesi,2008 yılından bu yana, gerek fiziksel gerekse akademik anlamda kuruluş evresini büyük oranda tamamlayarak, yöneticilerinin de gayretli çalışmaları sonucunda bugün itibariyle, 9 fakülte, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 22 uygulama ve araştırma merkezinin yanında toplam 466 akademik, 199 idari, 164 yardımcı personeli ve 4568 ön lisans, 4839 lisans, 1523 yüksek lisans ve 70 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 11000 öğrencisi ile bölgenin ve Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olma yolunda emin ve kararlı adımlarla ilerlemektedir.
Iğdır Üniversitesinde bulunan Meslek Yüksek Okullarından birisi İlin en büyük İlçesi olma özelliği gösteren Tuzluca Meslek Yüksek Okuludur.
11 bölümü ve beş yüzün üzerinde kontenjanı bulunan TUZLUCA MESLEK YÜKSEK OKULU, Tuzluca'da yer yokluğu gerekçesiyle ve bu durum ileri sürülerek yani Meslek Yüksek Okulu eğitim hizmet binası ve öğrencilerin barınabileceği yurt binasının olmayışı Rektörlük ve Üniversite Yöneticilerince ileri sürülerek halen Iğdır Merkezde bulunmaktadır. Bu durum Ülkemizin en eski İlçelerinden biri olma özelliğine ve sahip olduğu köy/mezra yerleşim sayısı ile de Ülkemizin üst sıralarında yer alan Tuzluca İlçesi için bir sorun teşkil etmekten ziyade çözüme kavuşturulması gereken bir konudur.Birçok tarihi değere ve Tuz mağarası terapi merkezi gibi doğal güzelliklere sahip olan Tuzluca ilçesi, eğitim seviyesi yüksek ve ülkemizde iş alanında ve her kademe Kamuda görev yapan insanların yetiştiği bir ilçedir.
Oysaki bu konu Üniversite Rektörlüğü ile Tuzluca ilçesinin genel ve yerel yöneticilerinin işbirliği ile çözülebilecek bir durumdur. Herkes çözümden yanadır.Geriye kalan ise çözüm üretmekten geçer. Tuzluca Meslek Yüksek Okulunun, gerçek sahibi ve yeri olan Tuzluca İlçesinde kurulu bulunması, İlçeye her anlamda güzellik ve zenginlik katacağından hiç kimsenin şüphesi yoktur. Öğrenci şehri olacak Tuzluca, hem bir şehir kültür kimliğine kavuşacak hem de ilçenin ekonomisine katkı sunacaktır. Düşününki Tuzluca'da eğitim görecek dört yüz beş yüz öğrencinin her biri ilçe ölçeğinde önemli sayılacak miktarda para harcayarak ilçenin ve ilçe esnafının ekonomisine katkı sunacaktır.
Gelelim konunun çözümüne;iyi niyetle,gayretle,azimle ve sabırla çözülemeyecek hiçbir sorun ve konu yoktur. Önemli olan bir şeyi istemek ve çözümü için de irade ve gayret göstermektir. Kısa vadede elden gelindiği kadar Devletin yerel Kamu idaresi ile Genel Kamu İdaresi el ele vererek ilk etapta hiç değilse bir kaç bölümün bir an önce İlçede eğitim vermesi için bina kiralama yada tahsis yoluna gidilmelidir.Kamu Hizmetlerinin yapılmasında bina kiralama ve tahsis usulü,Ülkemizde Kamu idaresinin sıkça başvurduğu bir yoldur. Zaten hiçbir şehirde öğrencinin tamamının da devlet yurdunda kalması durumu söz konusu olmuyor,bir kısmı evde kaldığı gibi zaman içerisinde özel yurtlarda kurularak öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayacaktır.Başlangıç yapıldıktan sonra gerisi elbette gelecektir.Önemli olan kararlı olmak ve bir yerden başlamaktır.
Bu kararlılığı ve isteği Üniversite Yöneticilerinde,Tuzluca’yı yönetenlerde ve Tuzluca’lılarda görmekteyim.O halde ortada mesele kalmamıştır.
eğitim verecek Tuzluca Meslek Yüksek Okulu, Tuzluca'ya ve Tuzlucalılara hayırlı olsun....