Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret, emekli ve memur maaşları zam pazarlıkları sırasında kurduğu klasik cümlenin altında önemli şifreler olduğunu yine yaşayarak öğrendik.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre KDV, ÖTV gibi ana kalemler olmak üzere ehliyet, pasaport, noter, cep telefonu yurt dışı kayıt ücreti gibi çok sayıda kategoride vergi artışlarına gidildi.
Türkiye 7 Temmuz 2023 sabahı zam yağmuruna uyandı. KDV ve ÖTV zamları nedeniyle gündelik kullanılan ve temel ihtiyaç listesinde olan tüm ürünler ile harç ücretleri gibi bir kerelik ödenen ücretlere de dahil getirilen zamlar sonrası zam gelmeyen ürün şu an yok gibi bir şey.
Seçim sonrasında değişen ekonomi yönetimiyle birlikte artan politika faiz oranları sonrası yavaşlama beklenen ekonomide talebin kısılacağı öngörülüyor. Bu ortamda harcamalar azalacağı için az olan harcamalardan da koparabildiğimi koparayım stratejisi şu an masada görünüyor.
Seçim öncesinde ve son birkaç yıldır “acı reçete”, “aynı gemideyiz” gibi söylemlerin de bu yüksek vergi zamlarının zeminini oluşturduğunu anlıyoruz. Artık somut adımlar atmaya başlayan hükümet, vatandaşın üzerindeki vergi yükünü yılda iki kez artırmaya başladı.
MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILDI?
Asgari ücret artışı yüzde 34 olurken, memur ve memur emeklisi de yüzde 17,55 zam aldı. Ancak vergi artışlarının ardından devletin aldığı harç ücretlerinde şu an için yüzde 50’den aşağıda bir zam yok.
Evet buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş zamları pazarlıkları sırasında “Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz, biz ezeceğiz” demek istemiş olabilir mi?
ZAMLI MAAŞLAR ALINMADAN HER ŞEYİN FİYATI ARTTI
Zamlı maaşlar Temmuz zammı olduğu için Ağustos’ta hesaplara yatacak ancak market, pazar, fırın gibi temel ihtiyaçların karşılandığı noktalarda tüm ürünlere zamlar yapıldı.
Yani yapılan zamlar artan fiyatları zaten karşılamıyorken bir de hesaplara yatmadan eski zamsız maaşla 1 ay daha geçinmek ne kadar mümkün?
Yanlış ekonomi politikasının acı reçetesini yine düşük ücretli kesim ödüyor, önümüzdeki yıllarda da ödeyecek.
Faiz “NAS” denilerek düşürülürken dövizin ve enflasyonun patlamasının sorumluları şimdi faiz artırmaya ve kemer sıkmaya başlayarak kendi hataları sonucunda ortaya çıkmış sorunların çözümünü NAS politikasının sorumlusu olmayan vatandaşa bıraktı.
LÜTFEN BİR DAHA MAAŞLARA ZAM YAPMAYIN!
Bence artık maaşlara zam yapmasınlar. Gerçekten vatandaşlar olarak bunu özel bir talep olarak iletmemiz gerekiyor. Maaşlara zam yapıldıkça 2-3 kat daha fazla maliyet sırtımıza biniyor. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanım bir daha maaşlara zam yapmayın!