Gri listeden çıkma meselesini zafer gibi gösteren vergi adam Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ne demeli?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı, yıllardır geliştirdiği dış güçler söylemini ‘Gri Liste’ olayında arka plana attı.

FATF, Fitch, S&P Global Ratings gibi kredi derecelendirme kuruluşları bilindiği üzere ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmelerine göre kredi puanlarını güncelliyor. Bu güncellemeler küresel sermayelerin o ülkeler hakkında yatırım kararlarında etkili oluyor.

Geçtiğimiz gün G7 ülkeleri tarafından kurulan FATF, Türkiye’yi; Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam, Yemen gibi ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkarttı. Bu gelişme iktidar tarafında büyük bir ‘zafer’ gibi gösterildi.

DIŞ GÜÇLER TARAF DEĞİŞTİRMİŞ

Yukarıda yazdığım kredi derecelendirme kuruluşları özellikle son 10 yıldır Türkiye’nin kredi notunu durağan ve negatif yönde güncelliyordu. Bu hamlelere karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan da sık sık “Bunlar siyasi ve dikkate alınmaması gereken kararlar” gibi söylemlerde bulunuyordu. Ne oldu da şimdi FATF’ın aldığı gri listeden çıkma kararı dikkate alındı da büyük bir zafer olarak gösterildi? Hani bu kuruluşlar siyasi kararlar veriyordu ve dikkate almamız gerekmiyordu? Listeye girerken dış güçler bizi sevmiyor, çıkarken bakın bizi takdir ediyorlar diyorsunuz. Bunun adı nedir?

Demek ki neymiş? siyasi bir karar aldıkları yok, kötü ekonomi yönetimi olduğunda negatif, rasyonel yönetim yapıldığında pozitif notlar veriyorlarmış.

Gri listeden çıkmak başarı değil, geçmiş yıllarda yapılan başarısızlıkların düzelme eğilimine girmeye başlamasıdır. Bu olsa olsa sadece bir başlangıç olur. Mehmet Şimşek başardık yerine başladık yazabilirdi örneğin. Başardık yazınca “Neyi başardınız?” sorusuyla muhatap oldukları kesin. Üstelik bu listeye ülkeyi sokan yine iktidarın kendisiyken.

Hakikaten neyi başardık? Enflasyon mu düştü, Türk Lirası değer mi kazandı? Emeklimiz, ücretlilerimizin yaşam kalitesi mi arttı? Peki bundan sonra olacak mı bunlar, hiç zannetmiyorum.

Gri listeden çıktık bunlar olacak artık derseniz de 22 yıldır yapamadığınız şeyleri bundan sonra da yapamazsınız, hiç inandırıcılığınız kalmadı AKP seçmeninin yarısından fazlasının da buna inancı kalmadığı anlaşılır şekilde ortada.