İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Küçükçekmece Belediye Meclisi'nin AK Parti üyesi Özlem Erol, 2025 yılı performans programı, bütçe ve stratejik plan üzerine yaptığı konuşmada, mevcut belediye yönetimine sert eleştiriler yöneltti. Cumhuriyetin 101. yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, Erol, önceki belediye başkanlarının Küçükçekmece'ye katkılarını övgüyle anarken, son beş yılda ilçede önemli projelerin hayata geçirilemediğine dikkat çekti.

OKULLAR BOYASIZ, SAĞLIK OCAKLARI EKSİK, PARKLARIMIZ GÜVENSİZ”

Erol, özellikle eğitim, sağlık, altyapı ve sosyal hizmetler konularında yetersizlikler olduğunu belirtti. "Okullara boya ve tamirat hizmetleri verilmedi, sağlık ocakları eksik, parklarımızda güvenlik sağlanamıyor" sözleriyle yerel yönetimi eleştirdi. Ayrıca gençlik projelerine ve çevre temizliği konularına yeterli önemin verilmediğini savundu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HİÇBİR İLERLEME YOK”

Konuşmasında ilçenin önemli sorunlarına değinen Erol, kentsel dönüşümde hiçbir ilerleme kaydedilmediğini, yolların tamir süreçlerinin uzun sürdüğünü ve vatandaş memnuniyetinin düşük olduğunu belirtti. "2024 yılına kadar riskli yapılarla ilgili hiçbir işlem yapılmamış, biz depreme karşı ne durumdayız?" diyerek kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaşlığını eleştirdi.

GENÇLERİMİZE AYRILAN SADECE 7 MİLYON”

Erol, AK Parti grubu olarak trafik yoğunluğunu azaltacak akıllı sistemlerin kurulmasını, yeni park ve spor alanlarının oluşturulmasını, Küçükçekmece Gölü'nün temizlenmesi için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapılmasını talep etti. Ayrıca gençlere yönelik bütçenin artırılması gerektiğini vurgulayan Erol, mevcut bütçeyi eleştirerek "Gençlik için sadece 7 milyon ayrılmış, geleceğimiz için daha fazla yatırım yapılmalı" dedi.

Son olarak Erol, deprem güvenliği için kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması ve uygun fiyatlı konut projeleriyle kira sorununa çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Özlem Erol’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Sayın Başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlarım, çok kıymetli Küçükçekmeceli misafirlerimiz, belediyemizin çok değerli müdürleri, belediye başkan yardımcılarımız ve tüm belediye çalışanlarımız; tekrar saygıdeğer Küçükçekmeceli hemşehrilerim, AK Parti grubu adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hep birlikte Cumhuriyetimizin 101. yılını gurur ve heyecanla kutluyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte İstiklal Harbi kahramanlarımızı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kurucu üyelerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Bugün, 2025 yılı performans programı, bütçe ve stratejik plan üzerine görüşlerimizi aktarmak üzere kürsüden söz almış bulunmaktayım. Küçükçekmece’ye bugüne kadar emeği geçen tüm belediye başkanlarımızı, bürokratları ve meclis üyelerimizi yad ederek ve şükranla anarak konuşmama başlamak istiyorum. Küçükçekmece’nin altyapı ve üstyapı mimarı, Sefaköy Yahya Kemal Beyatlı gibi kültür merkezlerini yapan, eğitim yuvası bilgi evlerini ilçemize kazandıran, şu anki Atakent bölgemizdeki birçok ana arter ve pek çok yolun mimarı Sayın Aziz Yeniay’dan, ilçemize ilk defa sosyal tesisler kazandıran, kapalı modern pazar yerleri, katlı otoparklar ve etkinlik alanlarıyla fark yaratan büyük başkanımız Kadir Topbaş’ı yad etmeden geçemeyeceğim. Bu eserler ve bakış açıları sayesinde bugünkü Küçükçekmece’nin çehresi oluştu. Emeği geçen tüm belediye başkanlarımızdan, başkan yardımcılarımızdan ve meclis üyelerimizden Allah razı olsun.

Bizler, incelemek üzere performans raporu, stratejik plan ve bütçe raporlarını hazırlayan değerli başkanlarımıza, müdürlerimize ve Küçükçekmece Belediyesi personeline gönülden teşekkür ediyoruz. Hazırladıkları değerli sunumlar için Küçükçekmece Belediye Başkanımız Kemal Bey’e de ayrıca teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Tüm bu teşekkürler, yapılan hazırlıklar içindi; çünkü biliyorum ki bu dokümanların hazırlanması büyük bir emek gerektiriyor. Ama keşke, sayfalar dolusu hazırlanan kitapçıklardaki birkaç eser, son 5 yılda yapılsaydı ve sizler de bu kadar sıkıntı çekmeseydiniz.

Performans programını ve stratejik planı incelediğimde, ilk başta "gençlik", "eğitim", "sosyal belediyecilik" ve "vatandaş odaklı yaklaşımlar" gibi başlıklarla karşılaşıyorum. Ancak içine girip baktığımda, bu başlıkların ne yazık ki sahada karşılığını göremiyorum. Bizler okullara gidiyoruz, eminim tüm meclis üyeleri de veliler ve okul müdürleriyle konuşuyorlardır. Eğitim öğretim dönemi başlamadan önce, okullara boya ve tamirat hizmetleri verilmediğini görüyoruz.

Sayın Başkan, meclis üyeleri ve misafirler, mahallelerimizin en büyük sıkıntılarından biri sağlık ocakları (ASM) eksikliği. Vatandaşlarımız seçimden önce kendilerine söz verildiğini, hatta tabelalar asıldığını söylüyor, ama sağlık ocağı açılmadı. Kanarya ve İstasyon mahallelerinde de bu sorun devam ediyor.

Diğer bir sorun da parklarımızda güvenlik kameralarının olmaması. Parklarımızda güvenlik sağlanamadı, vatandaşlar çocuklarını gönül rahatlığıyla parklara gönderemiyor. Performans raporunda ve stratejik planda bu konuda bir hazırlık ve çalışma göremedik.

Vatandaş memnuniyetinin %40'ın üzerine çıkmadığını görüyoruz. AK Partili milletvekillerimizle birlikte mahalleleri dolaştığımızda, birçok vatandaşın hâlâ AK Parti'nin hizmetlerinden faydalandığını ve bununla geçindiğini gördük. Kanarya Mahallesi'nde bir vatandaş, "Cumhuriyet Halk Partili belediye hâlâ sizlerin mirasını yiyor" dedi. Bu söz beni gerçekten çok etkiledi, ancak görüyorum ki bu durum sizi rahatsız etmemiş.

Kentsel dönüşümde de hiçbir ilerleme yok. Yıkım işlemi yapılan bina sayısı sıfır. 2024 yılına kadar riskli yapılarla ilgili hiçbir işlem yapılmamış. Biz depreme karşı ne durumdayız?

Metropark Sefaköy’ün Geleceği Aydın Demirel'in Vizyonunda! Metropark Sefaköy’ün Geleceği Aydın Demirel'in Vizyonunda!

Belediyemizin sosyal belediyecilik anlayışında, gençlerimize yönelik eğitim ve etkinliklere yeterince yer verilmiyor. Gençlik Merkezi'nde yapılan kurs ve akademik programlara katılım sıfır. Bu, belediyemizin geleceği için endişe verici bir tablo.

Küçükçekmece'nin spor salonları yetersiz. Küçükçekmece Gölü'nün kirliliği nedeniyle su sporları yapılamıyor. Bu konuda da bir adım atılmadı. Ayrıca çevreyle ilgili projeler yetersiz; geri dönüşüm sistemleri verimli değil. Belediye yönetimi bu konuda ciddiyetle adım atmalı.

İlçemizde bir tane hayvan bakım merkezi var ve bu merkez artık ihtiyaca cevap veremiyor. Yeni bir bakım merkezi yapılmadı. Ayrıca geçen 9 ayda sadece 399 ağaç dikilmiş. 800 bin nüfuslu bir ilçede bu rakam komik.

Küçükçekmece'de yolların tadilat ve tamiratları çok uzun sürüyor. İlçe içinde 10-15 dakikalık mesafeler artık 45 dakika hatta bir saate çıkıyor. Bu konuda Küçükçekmece halkı adına, 2025 yılında bu tadilatların tamamlanmasını talep ediyorum.

Küçükçekmece'de kentsel dönüşüm yapılırken, geçen gün bir yavrumuzun vefatıyla sonuçlanan olayda olduğu gibi, çok daha dikkatli olunmasını rica ediyorum.

AK Parti grubu olarak trafik yoğunluğunu azaltacak akıllı trafik sistemlerinin kurulmasını, toplu taşımanın iyileştirilmesini, Halkalı Metro Hattı'nın bir an önce tamamlanmasını, yeni park ve spor alanlarının oluşturulmasını talep ediyoruz. Çöp toplama sistemlerinin iyileştirilmesi ve Küçükçekmece Gölü'nün temizlenmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapılmasını öneriyoruz.

Ayrıca gençlerimiz için ayrılan bütçenin artırılması gerektiğine inanıyoruz. Özel kalem bütçesi 52 milyon, ancak gençlik için sadece 7 milyon ayrılmış. Gençliğe yatırım yapmak, ilçemizin geleceği için daha faydalı olacaktır.

Son olarak, deprem güvenliği için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesini, uygun fiyatlı konut projeleriyle kira sorununun çözülmesini talep ediyoruz. Akıllı belediyecilik çalışmalarına hız vererek hizmetlerin dijital ortama taşınmasını ve vatandaşların taleplerini online olarak iletebileceği sistemler kurulmasını istiyoruz.

Hazırlamış olduğumuz bütçe, 8 milyar 900 milyon gibi büyük bir rakam. Ancak bu bütçeyi daha verimli kullanarak Küçükçekmece'nin geleceğine yatırım yapmalıyız. Bu vebal, şu anda görevde olan yönetimin üzerindedir. Bizler AK Parti grubu olarak, şehrimizin geleceği için takipçi olmaya devam edeceğiz.

Giriş yaptı kendisi, bizimle tezat pek çok şey söyledi konuşması esnasında. Başkanımız ne demiş? "Öz, unutuyorsunuz, ben burada ay önce seçimi kazandım" diye konuşmasına başladı. 30 yıldan beri, yani 1994'ten beri, sorgulamaya devam etti. Şimdi, iki seçim kazanınca bunları sorgulayabilir. Ama Cumhurbaşkanımız 17 seçim kazandı. Halk onu tercih ediyor ve tercihini bu şekilde gerçekleştiriyor, ama siz kalkıp onu eleştirmeye devam ediyorsunuz. Demek ki seçim kazanmak yeterliliği göstermiyor. Biz de bugün neyi tartıştık?

Bugün önümüze bir stratejik plan, performans raporu ve bütçe geldi. Biz, yani kürsüye çıktığımızda, genel siyasetten herhangi bir konuyu açmadık. Sadece Küçükçekmece adına ve elimizdeki bize verilen bilgiler ışığında eleştirilerimizi yaptık. Bizim burada çok ciddi önerilerimiz de oldu, belediyemizin yapmasını istediğimiz. İnşallah onları da not almışlardır. Başkan ne dedi? Dedi ki, stratejik planda söylediklerinizin çoğu yok. O zaman bizim önümüze bu kitapçıkları getirmeyecek. Biz neyi karşılaştırıp nasıl konuşacağız burada? Nasıl eleştiri yapacağız? Mesela bahsetti, kendisi açsınlar, sayfa numarasını da söylüyorum, sayfa 105. 5 yıl arasında alınmış eleman sayısı 2006 kişi. Kendisi 700'den bahsediyor ama burada öyle bir rakam var. Yani biz kendi kendimize uydurmadık bunları, stratejik plandan, performans raporundan çıkardık.

2019 senesinde 113 tane okulu boyadık dedi. Aradan 4-5 yıl geçmiş, şu an 2024. Sayın Başkan, okulların neredeyse yılda bir kez boyandığını herkes bilir. Tamam yapmışsınız 2019'da, Allah razı olsun. Ama keşke siz bizzat çağırıp okul müdürleriyle konuşsanız. Okul müdürlerimiz aslında okullardaki çektiği sıkıntıları, yani boya işlemlerini bir de siz dinleseniz. SGK ile alakalı bana eleştiride bulundu. Ben şimdi çok net biliyorum, 220 tane belediye başvurmuş bu arsalarla alakalı, ama sadece birkaçı kabul edilmiş. Kastım buydu. Kabul edilen belediyelerden bir tanesi de Küçükçekmece Belediyesi. Hani çok eleştiriyorlar ya, aslında desteği onlara veriyorlar. Bakın, Küçükçekmece Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili ama bu hak onlara verildi. Bizim oradaki eleştirimiz neydi biliyor musunuz? Başından beri, o alan tabii ki SGK'ya verilsin ama üzerine bir tane pazar yeri yaptınız. 30 milyon para harcayıp İstasyon Mahallesi'ne bir pazar yeri yaptınız. Biz dedik ki tabii ki SGK'ya borçlar ödensin, ama keşke pazar yerini planlamadan önce yapsaydınız ya da bunu planlamasını düzgünce yapın dedik. Küçükçekmece'ye yönelik eleştirimiz buydu.

Metro hattı ile ilgili, 2018 yılında tamam durduruldu, ama Başkanım, 6 sene geçti. Şu an 2024 yılını bitiriyoruz. 6 senedir o metro hattı için iki kere kredi talebi tazelendi ve verildi. Siz de bunu çok iyi biliyorsunuz, ben de Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesiyim. Orada kredi talebi karşılandı ama hala bitmiyor. Hala bitmiyor. Yani eziyetini biz Küçükçekmeceliler olarak çekiyoruz.

Katı atık bedeli hakkında da bizim yine eleştirimiz var. Size nasıl iletildi bilmiyorum. Tamam, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu karar alınmış, ama biz neden ilk oluyoruz diye serzenişte bulunuyoruz. Yani Küçükçekmece halkı bu bedeli neden ilk olarak ödeyenlerden oluyor? İstanbul'da ilk kararı alan belediye biz olduk. 4 kere ertelendiğini bahsetmişti bize Sedat Başkan. Belki ertelenme durumu olacak, diğer belediyeler bu kararı almamışken biz neden alıyoruz? Bizim eleştirimiz tamamen buydu. Orada ne dediniz? Ekonomik sıkıntıdan, emekli maaşlarının düşüklüğünden, insanların gelirinin yetersizliğinden bahsediyorsunuz, ama bir taraftan da 1470 lira katı atık bedelini üzerlerine yüklüyorsunuz. Hatta diyorsunuz ki, asfalt ve kaldırım Küçükçekmece'nin bilmem neresinde yapılmışsa onun bedelini de ödeyeceksiniz. Yani bunlar ufak ufak görünse de totalde insanımızın sırtına yüklenen vergiler. Yani siz kalkıp hükümeti ekonomik açıdan eleştiriyorsunuz ama bir taraftan da diyorsunuz ki ben yaparsam güzel olur. Böyle bir şey yok.

Ayrıca açık ve kapalı ihalelerle ilgili şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan sıkıntılar ortada. Siz de görüyorsunuz, ama bunlarla ilgili bir kelime bile konuşmadınız. Biz burada bugün neyi eleştirdik farkında mısınız? Sadece Küçükçekmece'de yapılmasını talep ettiğimiz şeyleri eleştirdik ya da söz verilenlerin neden yapılmadığını eleştirdik. Bütün sıkıntımız bu. Eğer bununla alakalı eleştiri yaptıysak, biz muhalefet yaptıysak, haklı bir muhalefet yaptığımızı düşünüyorum. Eski belediye başkanlarımızı anmak tabii ki gerekliydi diye düşünüyorum. Çünkü buraya çok emek verdiler. Ama belediye başkanlarının daha sonraki söylemleriyle alakalı ben mesul değilim. Ve şunu çok net biliyorum ki, Küçükçekmece'de ne derseniz deyin, Aziz Bey'in başka yönlerini ya da Temel Bey'in başka yönlerini konuşabilirsiniz. Ama ne yazık ki net bir şekilde şunu söylüyorum; başkanımızın yapısını çok iyi biliyorum, Kemal Başkan'ın. Ve çok şaşırttı beni bugün. Ben onlara teşekkür ederek başlayacak diye düşünmüştüm. Ama bu şekilde söylemesi beni ve teşkilatı çok kırdı.

Kentsel dönüşüm alanında yapılacak çalışmalarla ilgili bizim eleştirimiz şu: Bakın, 8 ayda yazı geldi diyorsunuz, ama lütfen stratejik plana bakın. 2025'te bir gelişme yok, 2026'da da bir gelişme yok. Yani bizim söylediğimiz şu: Orada bir çaba sarf edilecekse, neden 2025 ve 2026'da bir gelişme yazılmamış? Yani bundan sizin de mi ümidiniz yok? Biz aslında bu soruyu Küçükçekmece'deki pek çok insanın diliyle sorduk. Az önce yaptığımız konuşmaların hiçbiri bizim kendi ifadelerimiz değil. Sadece biz burada çıktık ve bir nefes olduk. Küçükçekmeceliler dedik ki, "Biz bunu istiyoruz, Küçükçekmeceliler olarak, biz bunun yapılmasını talep ediyoruz. Şunlar, şunlar, şunlar yapılmadı ve neden yapılmadı?" diye sorguladık. Muhalefet olarak en doğrusunu yaptığımızı düşünüyoruz. Biz yine her zamanki gibi Küçükçekmece halkını düşünmeye ve onlar için konuşmaya devam edeceğiz.

Editör: Editör Yazar