Son okuduğum kitaplar arasında değerli yazar dostum Yunus Türkölmez’in Kahve Tadında Tarih ve Siyaset adlı kitabı oldu.

Yazar Yunus Türkölmez, Kahve Tadında Tarih ve Siyaset” adlı o değerli kitabında şöyle demiş, “Dünü Bugüne Bağlayan Yazılar

Genelde misafirliğe gidilen evlerde ilk önce evin koltuklarına, yemek takımlarına, pahalı marka eşyalarına bakılır. Tüm bu eşyalar ailenin gelir durumunu gösterdiğinden farklı yorumlara neden olabiliyor. Oysa bu tamamen yanlıştır. O evde yaşayanların içlerinde kim bilir ne acılar vardır, ne sancılar çekilmiştir ama görülmezler. Çünkü kimi hüzünler asla anlatılamaz yazılamaz paylaşılamazlar. İnsan bu dünyada bu anlamda biraz gerçekten yalnızdır. Acısını, hastalığını tek başına yaşar. Ve en çokta kendi karşılıksız acısını yine tek başına yaşar diyerek aşk yazarı olarak olayı aşka bağlayalım.

Burada anlatmak istediğim yazarın nasıl yoğurt yediği değil, dış görünümü hiç değil; bu yazarın bilgisine bakılması, o yüreğinde, o aklında binlerce kişinin bilmediği çok bilgi var, bunların bilinmesi önemli. Bu bilgiler ise her şeyden daha kıymetli olup daha da önemlisi bilgilerini kitabında toplamış olması. Üstelik günlerce, aylarca, yıllarca uğraştığını okura hazır bir şekilde, bir paket sigara parasına sunmuş olması..

Yunus Türkölmez tanıyanlar ya da onunla sohbet etme imkânı bulanlara tavsiyem odur ki, öyle bir araya geldiğinizde havadan sudan ya da pazardan çarşıdan konuşup zamanı boşa harcamayın derim. Bu kitabını alın okuyun, orada yazmadığını kim bilir ne çok bilgileri vardır, onları sorun, tarihden notlar sorun anlatırsın sizde öğrenmiş olun. Böyle değerli araştıran bir yazarla sadece tarihten, kitaptan büyük adamların yaptıklarından sohbet edilir ki bir şey öğrenilsin. Emin olun, bilmediğiniz ya da hiç duymadığını o kadar çok var olduğunu göreceksiniz.

Tarih tekerrür eder elbette, neden etmesin…

Ders alıp dünyanın gelişimine ayak uyduramayıp yeni gelişen, günlük ihtiyaçta gerekli olan cihaz ve aletleri üretemeyip sürekli satın alıyorsan, geçmiş tarihte ülke içinde var olan dev üretim fabrikaların nasıl siyasi oyunlarla yok edildiğinin farkına varmazsan ve buna göre siyasi irade günlerinde bilinçli, mantıklı değil de duygusal davranıp seçim yaparsan tarih hep tekerrür eder.

Kitapta çok güzel bilgiler var; “Kahve Tadında Tarih ve Siyaset” gerçekten tarihi mükemmel aktarmış…

Doğu batı devletlerini, Bizans imparatorluğunun bilgilerini,

MÖ 500’DE Çin’de WU devletinde SunTzu ne demiş,

Abraham Lincoln aldatmak hakkında ne söylemiş okuyup bilmekte çok fayda var,

Bunların yanında burada yazamayacağım binlerce güzel fikirler, kaynağı belli olan alıntılarla dolu dolu bir eser, ayrıca örneğin;

Hamasi nutuklar,

Aldatmak, yolsuzluk ve rüşvet hakkında tarihsel bilgi,

Kuleli vakası,

Karaborsacı,

PTT grevleri ve tarihsel bilgiler,

Postane işgallerinin tarihsel bakışı,

Osmanlı döneminde yabancı postaların verdiği zararlar,

İlk grev tartışmaları ve Beyoğlu, gibi konu başlıklarında gizli yatan hazineler dolusu bilgiler var.

Evet okuyun…

Türk tarihini hep okuyun.

Bu günlerin Atatürk sayesinde olduğunu herkese anlatın.

Tarih tekerrür eder demişler, gelişip değişmezsen devrimlerin derinliğini ve büyüklüğünü anlayamazsak TÜRK MİLLETİNİN KADININA nasıl değer verdiğini, nasıl dünyaya adaletle örnek olduğunu, nasıl yön verdiğini binlerce yılı yok sayıp ya da bilmeden son birkaç yüzyıla bakıp değerlendirirsen ne olur sonra? Olacağı belli tarih tekerrür eder, ders alınmazsa başa gelir.

Dünü bugüne bağlayabilen sevgilerin başarısı, gecenin karanlığını aşıp sabahın aydınlığına erişebilenler olacaktır.

Dünü bugüne, bugünü yarınlara taşıyamayan hayallerdir gecenin içinde ruhunu yitiren sevgiler…

Ve bu anlamda, dünü yarınalar bağlayan çok güzel, çok anlamlı bir bağ olmuş sizin eseriniz.

Bu değerli eserinizle dünü bugüne, kendinizi de bize bağladınız..

Daha ne olsun.

Mürekkebiniz de, okurunuzda, imzanızda bol olsun…

[Yenikapı Kastamonu Günleri, 08.10.2023]